poniedziałek, 10 czerwca 2013

SUSHI

Cześć Dziewczyny!
Pierwsze danie, o którym chcę wspomnieć na moim blogu jest tradycyjna japońska potrawa - sushi. Przygotowuję ją wraz z moim Ukochanym średnio raz w miesiącu i jest to uczta dla całej rodziny ;) Przygotowanie trwa aż ok 3 godzin, więc kiedy chcemy zjeść szybko i we dwoje odwiedzamy restaurację.

Aby zrobić sushi potrzebujemy specjalnych składników, które można znaleźć w większych sklepach na półkach z orientalną żywnością. Podstawą są: ryż oraz nori - arkusze sprasowanych wodorostów. Aby zrobić najprostsze rolki jednoskładnikowe - hosomaki - wystarczy kupić np. zielony ogórek czy surimi. Jeżeli chcecie przygotować naprawdę wyjątkowe sushi, można zamówić typowo japońskie składniki przez internet. Do większych rolek typu uramaki (ryż jest na zewnątrz) czy futo maki potrzebujemy większej ilości składników typu: serek Philadelphia, ogórek zielony, sałata zielona (karbowana), szczypiorek, łosoś, węgorz, tuńczyk, surimi, krewetki itd. Rolki zwijamy przy pomocy maty bambusowej, którą można znaleźć w sklepie obok składników do sushi. Aby ułatwić sobie pracę warto obłożyć ją folią spożywczą. Poza rolkami można przygotować nigiri - ryż + ryba na górze lub temaki - rożek utworzony z nori nafaszerowany składnikami. Aby trochę zróżnicować danie można użyć usmażonego omleta zamiast nori lub niektóre składniki (np. krewetki) bądź całe rolki usmażyć w tempurze - są ciepłe i przepyszne! :) Co do ryby, podajemy zarówno surową, jak też smażoną.

Pokażę Wam teraz jak wyglądają moje przygotowania oraz gotowe maki. Na początku zakupy. Cena jednej kolacji wynosi u mnie średnio 60-70zł, o ile mam jeszcze podstawowe składniki czyli: nori, ryż, ocet ryżowy, sos sojowy, wasabi. Jeżeli tego nie macie, trzeba liczyć się z kosztem większym niż 100-120zł. Do tej podstawy dokupuję sałatę zieloną karbowaną, szczypiorek, serek Philadelphia, awokado oraz to, co widać na poniższych zdjęciach. Są to m.in:

1. świeży surowy łosoś
2. KANPYO - paski dyni (w opakowaniu 1kg, wystarczy na dłuuugo)
3. Surimi - paluszki krabowe
4. UNAGI - pieczony węgorz 
5. Krewetki tygrysie




6. Ryż do sushi - przygotowany z cukrem i octem ryżowym.
7. Wasabi -kupuję w proszku, który rozrabia się z wodą i podaję w formie kulek (można kupić w paście, nie da się jej jednak formować)
8. Sos Teriyaki - pyszny, słodki sos
9. Nori
10. Sos sojowy
11. Imbir marynowany - moim zdaniem różowy jest delikatniejszy
12. awokado
13. ogórek zielony - pokrojony w paski
14. OSHINKO - rzodkiew japońska pokrojona w paski
15. mata bambusowa - obłożona folią do żywności




Dodatkowo warto kupić do dekoracji czarny sezam, czerwony kawior, tempurę, można przygotować też tatar z łososia lub sałatkę z krabów i krewetek oraz ostrego sosu Sriracha połączonego z majonezem (sam sos jest mega ostry). 

Na poniższych zdjęciach widać owoc 3 godzinnej pracy - gotowe sushi: w tym hosomaki, uramaki i futo maki, niektóre przygotowane w tempurze. 






Jeżeli chodzi o samo podanie sushi, można kupić gotowe zestawy składające się z ładnych często prostokątnych talerzyków i miseczek na sosy oraz pałeczki. Ja jednak takiego zestawu nie posiadam. Pałeczki kupiłam ponad rok temu we FLO - 12 par bardzo ładnych pałeczek z ciemnego drewna, a do tego używam naczyń, które mam w domu ;)

Zachęcam do wykonania takiego wspaniałego dania we własnej kuchni.
Jest to naprawdę fajna i smaczna zabawa :)

Pozdrawiam,
Berry L.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz