piątek, 26 września 2014

Bakława, baklawa, baklava.

Heeej,
mam dla Was przepis na super deser. Bakława, bo o niej mowa, pochodzi z kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. Do jej przygotowania potrzebujemy ciasta filo, orzechów (orzechy włoskie, laskowe, pistacje) oraz cukru i miodu. Całość kroi się w romby, trójkąty lub kwadraty i polewa przygotowanym wcześniej syropem. Ciasto jest słodkie, chrupiące...PYSZNE! Naprawdę warte spróbowania. Robiłam bakławę 2 razy i myślę, że dziś zrobię kolejną :)


Składniki:

- 2 opakowania ciasta filo (łącznie 24 płaty)
- 300g orzechów włoskich
- 200g pistacji
- 100g pistacji pokruszonych do posypania wierzchu
- 300g roztopionego masła (najlepiej masło klarowane)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki cukru

Syrop:

- 1 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka soku pomarańczowego


W oddzielnych miskach zmiksować orzechy włoskie z cukrem i cynamonem oraz pistacje. Przygotować foremkę o wymiarach ok. 25 x 30cm. Wysmarować ją roztopionym masłem. 1 płat ciasta filo ułożyć na dnie foremki i posmarować masłem przy użyciu pędzelka. Ułożyć na tym kolejny płat ciasta i znów posmarować. Tak postępować z kolejnymi 8 płatami. W sumie na spodzie powinno znajdować się 10 warstw ciasta filo. Wyłożyć na to przygotowane orzechy włoskie. Przykryć kolejnymi 4 warstwami ciasta, każda wysmarowana masłem. Wyłożyć na to pistacje. Przykryć 10 warstwami ciasta filo, ponownie każdy płat wysmarować masłem.

Przed pieczeniem ciasto pokroić w małe romby, trójkąty lub kwadraty przy pomocy ostrego noża.

Piec w temperaturze 140ºC przez ok. 2 godziny.

W międzyczasie przygotować syrop. W garnuszku wymieszać wodę z cukrem i sokiem pomarańczowym. Gdy cukier się rozpuści gotować ok 10min na małym ogniu do uzyskania syropu. Syrop powinien wystygnąć przed polaniem ciasta. Nie należy przygotowywać go wcześniej, gdyż zastygnie i do niczego się nie przyda.

Gorące jeszcze ciasto polać równomiernie syropem. Posypać całą wierzchnią warstwę ciasta pokruszonymi pistacjami.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień. Trzymać w chłodnym miejscu, np. w lodówce.

SMACZNEGO! :)










Przygotowana przeze mnie bakława była super niespodzianką dla gości. Praktycznie nikt jej wcześniej nie próbował! ;) Wszyscy byli zachwyceni.


Pozdrawiam,
B. Lady 
:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz